Cabinet de Psihologie      0728 050 900CE ESTE DEPRESIA?


O maladie neomogena care presupune modificari comportamentale, afective, cognitive, psihodamice, somatice, tulburari ale caracterului, tulburari ale comunicarii cu semenii, tulburari ale gandirii.

Pentru clasificare deosebim: depresia nevrotica care este o reactie la un eveniment; depresia psihotica  care include o componenta genetica.

Depresiile atipice sunt caracterizate de semne vegetative ( hiperfagie, hipersomnie, ingrasare, fatigabilitate, greutate in membre pana la paralizii, reactivitate la anturaj, hipersensibilitate la respingere, fobii).

Depresiile  mascate, aici nu apare dispozitia depresiva, ci simptome sub forma  acuzelor de durere care nu cedeaza la analgezice, fluctueaza, se constata absenta repercursiunilor asupra starii generale ; insomnii care nu cedeaza la hipnotice. Se poate face abuz de alcool, alte substante, medicamente.

Depresiile ostile, caracterizate printr-o mare iritabilitate, intoleranta la frustare, comportamente exigente ( tiran), modificari ale personalitatii, nu suporta zgomotele, obiectele, esecurile.

Depresia poate sa-si faca aparitia la orice varsta: bebelus, copil, adolescent, adult, depresia materna,  varstnic.

Depresivul trebuie sa invete din nou sa iubeasca viata .

Tratamentul presupune psihoterapie, medicamente, sprijinul  celor apropiati.